Carsten Jensens Sten

Det første der slog mig var, at Carsten Jensen i sin nye roman, gigaroman Den første sten, var ved at skrive en slags ny Captain Kurtz frem. Det er svært ikke at afsløre noget afgørende fra bogen, hvis jeg skal skrive hvorfor, men bogen trækker på et afgørende sted på Conrad og måske i endnu højere grad på Coppolas oberstportræt – mennesket, som retfærdigondt. Jeg læser romanen, som en slags forsøg på at placere det ufattelige ved vores handlinger, vores totale afstumpethed, et nyt sted – simpelthen at flytte brikkerne på det store ondskabskort, som Bolaño i øvrigt også gør, for at vi endnu engang gennem litteraturen må konfrontere os, med vores umulige omgang med vores medmennesker.

Jensens bog er en totalomgang, og derfor holder min første læsning eller præmis ikke hjem, da den skrifter retning, men hele vejen igennem, oplever jeg et stort, bevidst og intelligent opgør med den brutale uvidenhed og mangelfulde ansvarsfølelse, der definerer krig til hver en tid. Altså, det at man som soldat tror man gør en forskel for eksempel, når man som i Afghanistan deltager i noget, der er meget større end ens lille verden, eller det at man som “ansvarsfuld” politiker, taler brutaliteten op og hyklerisk undlader at tage anvaret, når man har destabiliseret verden endnu mere end den var i forvejen.

Jeg er rigtig glad for den bog! Den fremstår som en stor roman med stor vilje til at ville noget andet og mere. Det kan jeg kun billige.

 

5 tanker om “Carsten Jensens Sten”

  1. my people pls do … my people pls do not submit any money into royalty 7 at any time people contact me and i will lead you to success of making money you wont believe what great opptys i have for you im a call away and i get paid while i sleep and you sleep contact me at 5166556887 Was this answer helpful?

  2. Found you via The Barrel 🙂 I will be trying out the Pumpkin cake with caramel cider sauce tonight! Think I will have to make the Fudge Reveal Bars on Sunday night! SO YUMMY LOOKING!!!www.life-semicrunchy.blogspot.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *